Lecție: Cum să-ți setezi obiectivele SMART
Astazi vreau sa te invat cum sa-ti setezi obiectivele atunci cand vine vorba de slabit pentru a ajunge la tinta pe care ti-ai propus-o.
Probabil ca ai auzit si tu de obiectivele SMART. Ce inseamna asta? Ca un obiectiv ar trebui sa aiba cateva caracteristici clare si anume: sa fie Specific, Masurabil, Accesibil, Relevant si cu Termen limita.
1. Ce inseamna un obiectiv SPECIFIC
Un obiectiv specific este precis, clar, bine definit, astfel incat il poate intelege toata lumea. De ce este necesar sa fie astfel? Pentru c? altfel nu vei fi capabil sa-ti concentrezi eforturile sau nu te vei simti suficient de motivat sa il atingi.
Sa luam un exemplu. Un obiectiv general este: vreau sa slabesc. Ca sa-l faci specific, pune-ti urmatoarele intrebari:
- Cate kilograme vreau sa slabesc cu exactitate?
- Cate kilograme voi avea dupa ce voi slabi?
Astfel, un obiectiv formulat SPECIFIC este : Vreau sa slabesc in total 15 kilograme, adica sa ajung la 65 de kilograme.
2. Ce inseamna un obiectiv MASURABIL
Este important ca obiectivul tau sa fie unul masurabil, astfel incat sa iti poti urmari progresul si sa ramai motivat. Atunci cand iti urmaresti progresul te poti bucura de fiecare victorie intermediara si poti sa-ti ajustezi mult mai usor planul din mers, orice s-ar intampla pe drum, pentru a ajunge cu succes la tinta pe care ti-ai propus-o.
Asa ca stabileste-ti criterii concrete pentru a-ti masura progresul. Daca mergem pe acelasi exemplu al slabitului, pune-ti urmatoarele intrebari:
- Cum stiu ca ma aflu pe drumul cel bun?
- Cum imi voi monitoriza progresul?
Exemplu : Imi propun sa slabesc in medie cate un kilogram pe saptamana, astfel incat in fiecare luna sa incap in haine cu cate o masura mai mica. Ma voi cantari asadar in fiecare saptamana si ma voi proba cu hainele vechi care nu imi mai vin sa vad cum incap in ele.
3. Ce inseamna obiectiv ACCESIBIL
Un obiectiv accesibil inseamna inainte de toate un obiectiv realist, care poate fi atins. Ce inseamna asta? Ca iti pune la incercare abilitatile, dar ramane posibil de atins. Cu alte cuvinte, sa fie suficient de motivant astfel incat sa il privesti ca pe o provocare, dar sa nu fie extrem de dificil, pentru a nu te demotiva dinainte chiar de a incepe. Sa-ti spui: vreau sa slabesc 30 kilograme in doua luni ca sa ajung la greutatea de la 18 ani nu este un obiectiv realist, esti de acord cu mine?
Asa ca stabileste-ti pasii cu atentie si revizuieste obiectivul, daca este cazul, pentru a-l face accesibil. Daca obiectivul tau este sa slabesti, pune-ti urmatoarele intrebari:
- Care este o greutate realista pe care pot sa o ating?
- Cat de mult depinde de mine sa slabesc?
- Este momentul potrivit pentru mine acum sa slabesc?
4. Ce inseamna un obiectiv RELEVANT
Asigura-te ca obiectivul propus este suficient de important pentru tine, ca nu este doar o dorinta oarecare, ceva ce ti-ai dori in principiu sa se intample, ci este o nevoie importanta in viata ta, chiar o prioritate.
Daca vrei sa iti dai seama cu adevarat de ce si mai ales cat de important este pentru tine sa slabesti, adreseaza-ti urmatoarele intrebari:
- De ce vreau sa slabesc?
- De ce este important sa slabesc?
- Cat de mult imi doresc sa slabesc pentru mine?
- Cat de mult imi doresc sa slabesc pentru cei din jur?
- Cat de necesar este sa slabesc?
- De ce este important sa slabesc acum?
5. Ce inseamna obiectiv cu TERMEN limita
Fiecare obiectiv are nevoie de un reper in timp. Asa ca stabileste-ti un termen limita pentru atingerea obiectivului. In acest fel te vei asigura ca sarcinile de zi cu zi nu te vor sustrage de la obiectivul tau pe termen lung.
Daca vrei sa slabesti, raspunde-ti la urmatoarele intrebari:
- In cat timp o sa slabesc kilogramele propuse?
- Cand voi incepe mai exact?
- La ce data mai exact voi cantari greutatea dorita?
Daca ai raspuns la toate aceste intrebari, felicitari! Acum ai un obiectiv SMART si stii ce ai de facut pentru a-l indeplini.
Nu uita să marchezi lecția această ca și completată, ne revedem în lecția de mâine, spor la slăbit!